Bakfietsbonus

Zoals ik een hekel heb aan mensen met rolkoffertjes, had ik ook een hekel aan mensen op een bakfiets. Had, want de bakfietser verdient steun!

Onlangs mocht ik een week op een bakfiets van Fietsatelier Guldenmond rond fietsen, omdat mijn fiets gestolen was. Dat was een genot en dat had ik eigenlijk niet helemaal verwacht.

In Amsterdam, waar ik tot vier jaar geleden woonde, krijg je vanzelf een hekel aan de de bakfietser. Het zijn de tweeverdieners, met veel te leuke kinderen, in de onbetaalbare huizen, op de beste plekken (zie bijvoorbeeld dit onderzoek van Josse de Voogd) die ook nog eens een groot gedeelte van het fietspad opeisen. Van jaloezie krijg je dan vanzelf een hekel aan de bakfiets zelf. Zelf zou ik me nooit laten verleiden een bakfiets aan te schaffen. Kinderen en boodschappen kun je ook prima op een goede stadsfiets vervoeren. Daarmee doe je iedereen een plezier. Ik wist en weet wel, dat bakfietsen helemaal niet meer ruimte innemen op het fietspad. De meeste bakfietsen zijn namelijk niet veel breder dan een stadsfiets met volle fietstassen. Het zijn de gebruikers die, net als de rolkofferchauffeurs op stations en luchthavens, vergeten dat ze juist met hun vrachtwagens zich ook als vrachtwagenchaffeurs zouden moeten gedragen. Dat wil zeggen: in de spits liever niet inhalen; als je wat langzamer fietst, want vaak zwaar beladen, ruimte geven aan de snelle fietser; gewoon wel gewoon goed rechts houden; als je geen groot rijbewijs hebt, niet de openbare weg op gaan.

Inmiddels begrijp ik de bakfietser beter. Het is altijd even wennen aan een nieuw voertuig, maar als je je slagschip eenmaal onder controle hebt voel je je de koning van de weg. Sorry daarvoor medeweggebruikers, maar afremmen zorgt ervoor dat ik weer veel tijd nodig heb om op te trekken, dus ik haal toch even in. Sorry brommers, ik kan net niet zo hard als jullie, maar ik ga toch echt niet dicht langs de goot fietsen, want als ik ga neem ik jullie in mijn val mee. En sorry voetgangers dat mijn tank op de stoep in de weg staat, maar er zijn nu eenmaal geen parkeerplekken voor bakfietsen en ik moet dat ding ergens kwijt.

Daarmee komen we op de steun die de bakfietsers nodig hebben. Behalve sympathie op de weg verdienen ze ook faciliteiten rond de plekken waar zij zich ophouden: de stations, de supermarkten en winkelcentra. In de grote steden zijn er al speciale bakfietsparkeerplekken, maar in Bergen op Zoom nog niet. Ook een aantal oversteekplaatsen zouden wat bakfietsvriendelijker kunnen. Zo is één oversteek in Bergen op Zoom die al lastig te doen is voor een normale fiets, maar onmogelijk is voor een bakfiets. Om oversteken bij het Smitsvestje komend vanuit de richting van de Bergse suburbs (Tuinwijk, Halsteren) moet je bij het stoplicht wachten (altijd wachten!), terwijl je fiets half op een heuveltje staat. Bij groen kom je daar dan nooit tegenop en houd je dus al het verkeer nog langer op.

Bergen op Zoom zou de fietsers om te beginnen de belangrijkste weggebruiker moeten maken en op basis daarvan de verkeerssituaties ontwerpen (zoals de Fietsersbond ook bepleit). In vervolg daarop zou dan ook rekening gehouden kunnen worden met al die bakfietsen die in plaats gaan komen van de bestelwagentje en busjes die we buiten de stad houden, als GroenLinks aan de macht is (zoals ook Ruud Guldemond hier zegt). We bouwen dan een mooi distributiesysteem waar we het vervoer dat de stad niet vervuilt het makkelijkst de stad in kan door (slim met led verlichte) fietssnelroutes en ruime parkeerplekken voor (bak)fietsen. Of laat ik me nu een beetje gaan?

Omdat we mileuvriendelijke (electrische) auto’s ook subsidiëren, het makkelijk maken laadpalen te plaatsen en elders vuil vervoer ook buiten de ring gehouden kan worden (bijvoorbeeld in Utrecht), lijkt het me een kleine moeite om de bakfietser ook wat meer steun te geven. Geef iemand die, bakfiets aanschaft een bonus: een gratis ruime parkeerplek voor de deur (als hij/zij bijvoorbeeld in het centrum woont) en/of een kleine financiële compensatie. Een bakfiets is namelijk vaak wel wat prijziger dan een gewone fiets. De kosten voor deze bakfietsbonus lijken mij ruim op te wegen tegen de baten: minder mensen die toch even de auto pakken voor de boodschappen en zo het fijnstofgehalte telkens weer een beetje opvoeren.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven